Bekendmaking voornemen verkoop bloot eigendom van het perceel grond aan Groenoordweg 4 te 3201 LV Spijkenisse

Aanvraag voor overig

“Didam”-arrest De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het zogenaamde “Didam”-arrest gewezen. Dit arrest bevestigt dat gemeenten in Nederland bij een voorgenomen verkoop van gemeentelijk vastgoed – waaronder blooteigendom – transparant moeten handelen en mededingingsruimte moeten bieden. Dit zodat iedere gegadigde kenbaar kan maken dat ook zij in aanmerking komt voor de aankoop van dit vastgoed. In genoemd arrest wordt ook een uitzondering geformuleerd. Van een selectieprocedure kan worden afgezien, als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de voorgenomen een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt. Voorgenomen verkoop De gemeente Nissewaard is voornemens het bloot eigendom te verkopen van het perceel grond kadastraal bekend gemeente Spijkenisse, sectie C, nummer 1738, groot 3.180 vierkante meter, plaatselijk bekend Groenoordweg 4 te 3201 LV Spijkenisse aan de huidige erfpachter die het recht van erfpacht heeft op voornoemd perceel. Motivering Gelet op het voorgaande is de gemeente Nissewaard van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de voorgenomen verkoop. De gemeente Nissewaard voert hiertoe de navolgende argumenten aan: De gemeente Nissewaard heeft het onderhavig perceel grond bij akte van 6 september 2021 in erfpacht uitgegeven waarbij de Algemene Bepalingen voor voortdurende erfpacht 1978 van de gemeente Spijkenisse van toepassing zijn verklaard. Op grond van deze bepalingen heeft de huidige erfpachter de mogelijkheid om het bloot eigendom aan te kopen; een beroep op deze mogelijkheden is dan ook gedaan door de huidige erfpachter c.q. aspirant-koper. Dit recht is overeengekomen ruim voordat het Didam-arrest is gewezen. Het niet nakomen van dit recht zou leiden tot schending van het vertrouwensbeginsel en onevenredig financieel nadeel omdat de aspirant-koper investeringen heeft gedaan met het oog op een toekomstige aankoop. Voorts stimuleert de gemeente volledig eigendom voor zittende erfpachters in verband met het verkrijgen van een (nieuwe) financiering. Verkoop aan een andere partij dan de erfpachter zou leiden tot een particuliere grondeigenaar. Dit leidt tot onzekerheid bij de erfpachter. Ook zal sprake zijn van een lastige dan wel onmogelijke financiering van het erfpachtrecht omdat banken een strenger beleid voeren bij particuliere erfpacht. Reactie Eventuele gegadigden kunnen zich melden binnen drie weken na de datum van deze publicatie. Een schriftelijke reactie kan gericht worden aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nissewaard, Postbus 25, 3200 AA Spijkenisse. Voor nadere inlichtingen kunt u zich melden bij de gemeente Nissewaard, F. Rensen, (f.rensen@nissewaard.nl) met vermelding van dossiernummer DIG0047992.

De volledige aanvraag is hier te lezen op de site van de overheid.

Ben je het niet eens met een verleende bouwvergunning van bijvoorbeeld je buren, dan kan je hiertegen bezwaar indienen. Neem hiervoor contact op met de relevante instantie.

Bekijk nog meer bekendmakingen

Wil je meer vergunningaanvragen bekijken. We hebben een overzicht met alle bekendmakingen in Spijkenisse. Bekijk alle Bekendmakingen Spijkenisse in Spijkenisse.

https://spijkenissekrant.nl/bekendmakingen-spijkenisse/

Deel dit bericht:

Redactie Spijkenissekrant

Welkom op de bekendmakingen pagina van de Spijkenissekrant. Op deze pagina vind je alle bekendmakingen in ons mooie Spijkenisse.

Gerelateerde berichten