Andere cryptodiensten gaan voor  Nederlandse licentie in navolging van Kraken

Nederland begint steeds meer op een magneet te lijken voor cryptobedrijven. Dat was natuurlijk al een tijdje gaande, maar nu De Nederlandsche Bank (DNB) Kraken officieel heeft toegelaten tot de markt, lijkt het hek helemaal van de dam.

Andere partijen kijken gretig mee en willen niet achterblijven. En geef ze eens ongelijk: Nederland heeft een actieve cryptogemeenschap, duidelijke regels en een economie die openstaat voor innovatie. Een goudmijn voor bedrijven die serieus willen meedoen in deze sector.

2025 belooft een cruciaal en zeer profijtig jaar te worden in de cryptomarkt, dus de timing is uitmuntend. Als we alleen al naar de cryptomunten zelf kijken, is het duidelijk dat de sector bloeit. Dit zijn de stijgers die het in 2025 wellicht goed zullen doen, met voornamelijk meme coins bovenaan de lijst.

Nederlandse cryptobeleggers meer opties geven om hierin te investeren kan de markt alleen maar ten goede komen.

Internationale cryptogigant Kraken heeft dus de spits afgebeten, maar andere bedrijven zitten er kort achter. Vier nieuwe cryptodiensten hebben onlangs hun licentie bemachtigd: MoonPay, BitStaete, Hidden Road en ZBD.

Dit betekent dat ze zowel in Nederland als in alle 27 EU-lidstaten aan de slag mogen. Dat is geen kattenpis. Sterker nog, het onderstreept hoe aantrekkelijk Nederland is geworden voor de cryptosector.

Er zijn een paar duidelijke redenen waarom crypto-aanbieders massaal naar Nederland trekken. Ten eerste is de adoptie van cryptocurrency hier al redelijk ver gevorderd. Zo’n 15 tot 20% van de Nederlanders bezit inmiddels crypto. Dat is een behoorlijk publiek, zeker in vergelijking met andere Europese landen.

Ten tweede biedt Nederland een helder regelgevend kader, wat op het eerste gezicht ingaat tegen de aard van crypto. In een sector die een vrij wild imago heeft, is wat meer structuur en veiligheid echter broodnodig. Bedrijven die zich aan de regels houden, krijgen zo een streepje voor bij zowel consumenten als toezichthouders.

Op 30 december 2024 is de MiCAR-regelgeving (Markets in Crypto-Assets Regulation) in werking getreden. Deze Europese verordening geeft cryptobedrijven nu een officieel en legaal pad binnen de Europese Unie. Ze kunnen zich registreren en een vergunning ontvangen.

Geen registratie? Dan mogen ze hun diensten in de EU niet meer aanbieden. Bedrijven die al een registratie bij de DNB hebben, krijgen tot 30 juni 2025 om zich volledig aan te passen aan de nieuwe eisen.

Dit zorgt voor een serieuze opschoning van de sector. Geen schimmige platforms meer die verdwijnen met je geld—alleen bedrijven die serieus werk maken van regelgeving blijven over.

De komst van nieuwe spelers betekent vaak maar één ding: meer concurrentie. En meer concurrentie is goed nieuws voor consumenten. Het dwingt bedrijven om hun dienstverlening te verbeteren, transactiekosten laag te houden en te innoveren.

Of dat nu gaat om snellere betalingen, betere klantenservice of een transparant beleid, het uiteindelijke voordeel ligt bij de gebruiker. Bovendien zorgt striktere regelgeving ervoor dat consumenten beter beschermd zijn tegen oplichting en malafide praktijken.

Wat betekent dit voor de Nederlandse cryptogebruiker? Als je actief bent in de cryptowereld—of je nu belegt, handelt of gewoon nieuwsgierig bent—dan zul je de komende tijd ongetwijfeld veranderingen merken. Meer keuze, strengere regelgeving dankzij de MiCAR en hopelijk een betrouwbaardere markt.

Nederland positioneert zich steeds sterker als cryptohub binnen Europa. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en het ziet er niet naar uit dat dit binnenkort gaat afnemen. Crypto gaat nergens heen, met een stevige positie in Nederland.

Deel dit artikel