Hoe zorg je ervoor dat jouw huisdieren gezond blijven

Zou jij graag willen weten hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw huisdieren zo gezond mogelijk blijven? Er zijn meerdere facetten die hier een rol in spelen. In de tekst hieronder zal er worden toegelicht hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw huisdier zolang mogelijk gezond blijft. Het maakt niet uit of je een hond, kat, kip, konijn of cavia hebt, in deze blog wordt beschreven hoe je jouw huisdier zolang mogelijk gezond kan houden!

Juiste voeding

Wellicht weet van jezelf, dat voeding erg belangrijk is. Zoals wij gezonder kunnen gaan leven door bijvoorbeeld meer groenten te eten, geldt hetzelfde voor huisdieren. Bij je huisdieren is het zo dat voeding een enorm grote rol speelt in de gezondheid van het dier. Voeding zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een bepaalde weerstand kunt opbouwen en het geeft je huisdier ook nog een goede dosis energie. Genoeg water drinken is ook van belang, zorg dat er dus altijd water in de drinkbak of -fles zit. Zo bespaar je ook water, in plaats van dat je altijd maar de kraan laat lopen. Net zoals bij een mens, kan een hond last van de tanden krijgen als ze teveel suiker eten, Let hier dus goed op! Anders kan het zomaar zo zijn dat je bij je hond, tanden moet laten trekken. Let er tot slot ook op dat je per diersoort goed kijkt naar wat hij niet mag eten. Zo mag een hond bijvoorbeeld NOOIT chocolade eten, dit kan er namelijk voor zorgen dat het dier overlijdt.

Beweging

Daarnaast is het misschien wel net zo belangrijk dat jij je huisdier voldoende laat bewegen. Net zoals bij ons, is het goed voor je huisdier om hem iedere dag te laten bewegen. Dit kan bijvoorbeeld voor met honden een rondje te hardlopen, ze te laten zwemmen of spelen met een bal in de tuin. Natuurlijk is het begrijpelijk dat dit niet voor ieder huisdier mogelijk is. Het is natuurlijk lastig om een vis of cavia te laten bewegen, toch adviseren we om er op te letten.

huisdieren gezond

Een dierenarts

Ook kan een dierenarts een grote rol spelen in de gezondheid van een huisdier. Hieronder worden een aantal dingen toegelicht waar een dierenarts nu echt goed voor is.

Wat voor een soort dierenartsen zijn er?

Ten eerste heb je een ‘gewone’ dierenarts. Dit soort dierenartsen zijn eigenlijk vergelijkbaar met een huisarts. Als je huisdier ergens last van heeft of je hebt het vermoeden dat er iets is, kun je bij deze dierenarts terecht. Deze dierenarts behandeld ziektes en verwondingen. Daarnaast kan hij ingezet worden voor vaccinaties te zetten. Ten slotte zijn er ook nog dierenarts-experts en dierenarts-specialisten. Dit wijst vanzelfsprekend op dierenartsen die een specialisatie hebben gedaan op bijvoorbeeld een bepaald soort of een bepaalde behandeling

Taken dierenarts

Een dierenarts heeft een enorm breed takenpakket. Zoals eerder benoemd heeft een reguliere dierenarts andere taken dan bijvoorbeeld een gespecialiseerde dierenarts. Voorbeelden van de taken van een dierenarts zijn het inenten van dieren, sterilisaties, castraties, het in laten slapen van dieren, schrijft geneesmiddelen voor, helpt dieren bij bevalling en geeft voorlichting ter voorkoming van ziekten. De kliniek of post staat vol met de juiste apparaten, medicijnen en andere hygiënische middelen, vaak geordend in stellingkasten, om jouw huisdier zo goed mogelijk te helpen.

Kosten dierenarts

De kosten van een dierenarts kunnen enorm verschillen aan de hand van de soort behandeling of operatie. Om toch een beeld te schetsen van de kosten hiervan zijn er hieronder een aantal voorbeelden gemaakt. Een dierenarts werkt met zogenaamde consulten. Een consult is een soort afspraak wat je met de dierenarts maakt.

  • Een consult van een hond of kat (15 tot 30 minuten), zal ongeveer 50 euro kosten
  • Een consult van een konijn of knaagdier (15 tot 30 minuten), kost ongeveer 35 euro
  • Een castratie van een hond kost ongeveer 220 euro

Een behandeling kan per regio ook sterk verschillen. In de randstad kost een dierenarts een stuk meer dan bijvoorbeeld in Limburg. Woon je toevallig in Noord-Brabant? Dan kan ik je aanraden om een kijkje te nemen bij deze dierenarts in Veldhoven, de reviews op hun dienstverlening is enorm positief.

Tot slot, probeer je huisdier dus zo goed mogelijk te onderhouden door bovenstaande tips mee te nemen in je routine. Merk je dat er iets mis is met je huisdier? Probeer dan zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts in de buurt.

Deel dit artikel